Haastattelu: Tom Pöysti ja Mato Valtonen - Anna tilaa ja luota


Ohje yhteisopettajuuteen: ”Anna tilaa ja luota”

Tom Pöysti ja Mato Valtonen ovat TOMATO-vauhtikaksikko, jonka yhteinen puheenvuoro syntyy tarinallisuudesta ja elämän tarjoamasta kaikupohjasta. Pohjaansa kumpikin on rakentanut jo pitkään tarttumalla elämässään uusiin mahdollisuuksiin ja avartamalla kokemuksiaan.  

Mato sanoo oppineensa Tomilta vuorovaikutusta ja nöyryyttä: ”Me teemme koulutuksen yhdessä ja silloin on tärkeää antaa toiselle tilaa. Me on enemmän kuin minä.” Tom puolestaan sanoo, että yhteistyössä on vahvuus, jos voi luottaa toiseen sataprosenttisesti: ”Tiedän, että Mato tekee aina kaiken täysillä. Luotan häneen ja uskallan haastaa häntä.”

”Opettajille pitäisi opettaa tarinankerrontaa”, ehdottaa Tom ja jatkaa perustellen, ”tarinoissa salaisuus ja jymäytys houkuttelevat kuuntelemaan ja oppimaan.” Samalla tavalla Tom ja Mato rakentavat myös omaa luentoaan. He pyrkivät muuttamaan kuulijoiden ajatuksia havahduttamalla, koska vain silloin ihminen alkaa ”nähdä, mitä näkee”. Ihmiset huomaavat asioita omasta näkökulmastaan ja siksi havahtuminen pitää myös tehdä itse. Joillakin havahtuminen voi tulla historian kautta, toisille taas nykyajan huomaamisesta, esimerkiksi siitä, miten paljon rannoilla on muovia ja kuinka paljon jäävuoret ovat mataloituneet.

Itse Tom ja Mato havahtuvat avartamalla maailmaa (esim. matkaamalla Kuubaan), virittämällä omaa luontaista uteliaisuuttaan ja unelmoimalla. He myös vinkkaavat toisilleen hyvää musiikkia. Opettajille Tom Pöysti suosittelee George Gershwinin kappaletta Rhapsody in Blue (Leonard Bernsteinin ja New York Philharmonic -orkesterin versio vuodelta 1976). Mato Valtanen vastaa haasteeseen ja musiikkivinkkaa Tomille Colosseum-bändin Valentyne Suiten. Jokainen opettaja sitten niissäkin kuulkoon, mitä kuulee. 

Haastattelijana Teija Mursula